El municipi

El municipi d’Argelaguer té una extensió de 12,5 km2 . Es troba a l’esquerra del riu Fluvià i forma part de la comarca de la Garrotxa, a les Comarques Gironines. 

El poble, de 424 habitants (2011), està situat a 183 m d’altitud. Està envoltat de boscos i la seva agricultura principal està constituïda per cereals i oliveres tot i que la major part dels habitants treballen a la indústria i el serveis. El municipi també té una indústria hidroelèctrica i una creixent població de professionals independents.. 

Els límits del terme municipal són al nord amb Tortellà i Sales de Llierca, a l’est i al sud amb Sant Ferriol i a l’oest amb Sant Jaume de Llierca. 

Des d’un punt de vista orogràfic, el municipi està conformat per dues parts diferenciades. El sector meridional, a la dreta del Fluvià, és muntanyós, accidentat pels contraforts NE de la serra de Sant Julià del Mont, mentre que el de l’esquerra és més planer. En aquest sector és on es localitzen el nucli d’Argelaguer, els conreus, la zona industrial i l’autovia A-26. 

El Fluvià és el riu principal i el que fa de divisòria entre el sector planer i el muntanyós. El Llierca, l’altre curs d’aigua important, només pertany al municipi al llarg de dues franges estretes del límit municipal nord-occidental, on reparteix la seva llera entre Argelaguer i el municipi veí de Sant Jaume de Llierca. 

El nucli d’Argelaguer és el cap municipal i aplega el 80% de la població, compta també, amb el barri del Pont, a la riba esquerra del Llierca, i la resta és un disseminat format per veïnats.